Oud Arenberg 59

Observatie

De schuur bevindt zich op de hoek van het kruispunt tussen Oud Arenberg en Hertogenstraat. Dit privé-eigendom bevat een kleine woning met ten noord-westen de polderschuur. Hier wordt de schuur gebruikt als opslagplaats voor het naastliggende huis. De eigenaar, François Vriesacker, is de uitbater van Café The Corner in Kieldrecht (Dorpstraat 35) wat nog geen vijf minuten rijden is. Bij navraag beschreef hij de schuur als 'heel erg oud, de structuur is chaotisch. Hoe blijft de schuur zelfs rechtstaan?'. Hij kent de historische waarde en de wolfsdaktypologie van de schuur niet.

De wanden van de schuur zijn overwoekerd met klimop en er is mosgroei op het dak. De schuur is aan de kleinere kant vergelijking met de andere bezochte schuren. Hij staat nog recht, maar is in verweerde staat. Wat op valt is dat slechts één kant van de schuur nog een wolfsdak heeft. Vermoedelijk is de andere kant ingestort en niet meer hernieuw opgebouwd. De dakstructuur helt naar de ingestorte kant en de bakstenen muren lopen verder door onder het dak. De kant zonder wolfsdak is dichtgetimmerd met houten platen. Het oude rieten dak is hier ook vervangen door golfplaten. Verder zijn er scheuren en spleten in de bakstenen muren. Deze kunnen onderdoen aan de stabiliteit ondanks dat de muren niet dragend zijn. Het schrijnwerk daarentegen is wel in redelijk goede staat.

In de omgeving zijn er heel wat verschillende landbouwakkers waar vooral groenten, graan en mais worden gekweekt. De schuur zelf ligt aan de kant van de Hertogenstraat en is wat meer afgelegen. Wat verderop zijn er ook een aantal boerderijen, kreken en andere schuren. 

Geschiedenis

Deze schuur had net zoals de meeste schuren een historische waarde, ze werd gebruikt in de landbouw voor het stallen van vee en deed dienst als opslagplaats van de graanoogst. 

De schuur is reeds terug te vinden op de ferrariskaarten uit 1771, al zij het niet binnen de bebouwing van het erf zoals vandaag. De schuur is te zien ten midden van een groot veld. Iets verderop is een groot meerledig boerenerf te zien. Vandaag staat daar een moderne villa op te blinken.

De bebouwing op het erf zoals we die vandaag kennen zien we voor het eerst terugkeren in de Atlas der Buurtwegen circa 1842. We kunnen bijgevolg besluiten dat de schuur zelf dateert van voor 1771, het woonhuis van de eigenaar is minstens 70 jaar jonger. 

Materiaal

De schuur is opgebouwd uit bakstenen wanden en houten planken als bekleding. De deuren van de schuur bestaan ook uit houten planken die in het groen waren geschilderd maar nu hun kleur verliezen. Vroeger was het dak in riet maar dat is vervangen door asbest golfplaten. Binnen werd er gebruik gemaakt van een houten structuur en houten platen die verschillende ruimtes onderscheidt binnenin de schuur.

Zichten

Vanuit de hoofdingang van de schuur kijk je op de achtertuin van de eigenaar, meer naar het noorden gericht heb je een zicht over de verschillende akkers. Bevind je u aan de zuidkant van de schuur dan kijk je vlak op het kruispunt van de twee straten. Het eigendom zelf ligt tussen de velden dus heb je zicht op een ver uitgestrekte vlakte.

Biodiversiteit

In nabije velden worden er groenten, kruiden en sierplanten gekweekt. Ook zijn er maisvelden, graan, zaden, peulvruchten aanwezig. De eigenaar van de grond onderhoudt een groentetuin met tomaten, sla, ...

Verder in de straat vind je ook de natuurgebieden Putten West en Puttenweide. Er zijn bijgevolg veel vogels te zien.

Doorwandeling

De schuur staat relatief vrijstaand op de hoek van de kruising tussen de Hertogenstraat en Oud Arenberg. Hij is vanop straat, mits het trimmen van woekerplanten, goed bereikbaar zonder het privé-erf te betreden. De primaire ingang van de dwarsschuur bevindt zich wel op het erf. Het is dan misschien ook interessanter gebruik te maken van de gunstige straatligging (die uitgeeft op de Hertogenstraat) dan de reeds bestaande ingang op het erf zelf. Daarnaast zijn er ook aan de kopse kant,die uitgeeft op Oud Arenberg, de restanten van een deur te zien. Gezien vanuit een cliënteel gezind oogpunt is een doorwandeling rechtstreeks vanaf de Hertogenstraat hier veruit het interessants.

Stabiliteit

De schuur staat nog recht maar lijkt elk moment te kunnen invallen. Vermoedelijk is de noordkant van de schuur ingestort en niet meer hernieuw opgebouwd. De dakstructuur helt daarom ook naar die kant en lijkt daarom heel instabiel. De schuur is in licht vervallen staat. Er zijn spleten en scheuren aanwezig in de bakstenen gevels en openingen in de houten bekleding. Het schrijnwerk van de ramen en deuren zijn wel in redelijk goede staat.

Bouwmethodiek

De dragende structuur is opgebouwd uit houten kolommen en balken. Men maakte ook hier gebruik van de wolfsdakstructuur. De gevels zijn voornamelijk uit baksteen opgebouwd. De noord- en westzijde van de schuur bevatten wel houtenplanken om de deels vermoedelijk ingestorte delen te herstellen.

Grondonderzoek

Uit bodemonderzoek blijkt dat deze oudarenbergschuur zich bevindt in zeer weinig erosiegevoelig gebied. De grond is een combinatie van natte lichte zandleembodem en sterke kleibodem, beide zonder profielontwikkeling. De grond rondom wordt gebruikt voor groenten, kruiden en sierplanten; granen, zaden en peulvruchten en tot slotte ook voedergewassen. 

Fotogalerij

Mogelijk programma's

De schuur is erg klein en wordt nog relatief actief gebruikt door de erfeigenaar. Aangezien de eigenaar een café uitbaat in het centrum van Kieldrecht kan het interessant zijn deze functie uit te breiden naar de schuur. Het kan een gezellige bar of cafétje worden, maar er moet rekening gehouden worden met de kleine capaciteit. De schuur staat ook op het erf zoals een garagebox dat zou doen. Grote ingrepen zijn dus niet mogelijk. Tevens zagen we in dit schuurtje, mits de privé-eigendom weggedacht wordt, ook een mogelijkheid tot 'plantentuin' waar natuureducatie op kleine schaal gegeven kan worden.