Nieuw-Arenbergstraat 13
Observatie
De schuur wordt momenteel gebruikt als werktuigopslag. Hij staat vrij leeg en wordt eigenlijk niet actief gebruikt, maar staat wel midden op een nog functionerend landbouwerf. De schuur staat centraal op de boerderij en is één van de grotere schuren in de omgeving. Doordat deze schuur centraal op de boerderij staat ingeplant en is omsloten met boerderijgebouwen, is deze niet zo herkenbaar voor voorbijgangers. Ook de connectie tussen de schuur en de omliggende akkers is heel wat minder daardoor. Benadering is zeer moeilijk door de aangrenzende bijgebouwen. Wanneer we dichter gaan en observeren zien we dat een volledige baksteen muur vernieuwd is. De andere drie zijn in originele staat, een schrijnwerk dat perfect in orde is en een golfplaten dak.
De schuur ligt recht tegenover de B&B 'de Arenberghoeve', een actieve boerderij die overnachtingen aanbied om de Wase Polders in al hun facetten te ontdekken. Tussen de eindeloze akkers met zicht op grazende schapen slapen is hun aantrekkelijke concept.
Naast de mooie plek om te overnachten bieden ze ook nog eigen geproduceerde producten aan, zoals aardappelen, een echte klassieker zoals het "Bintje" of een frietsoort, de Fontane. Sinds jaar en dag staan ook verschillende notenlaars op de boerderij. Elk jaar produceren deze bomen honderden kilo's noten, hiervan maken ze ook notenolie. Naast deze producten versnijden ze ook nog hun eigen vlees, van lamsvlees tot parelhoen. De gastvrouw hielp ons met ons onderzoek naar de streek.
De schuur bevindt zich op een actief gebruikt boerenerf. De bewoners van het erf pachten de schuur van de boer aan de overkant, maar gebruiken deze niet. De omvang van de schuur viel op. Ook zijn de bakstenen muren beduidend lager dan bij de andere schuren. Het dak is enorm en de gebinte nog in oorspronkelijke staat. Binnenin werden wel i-profielen en trekkabels toegevoegd om de stabiliteit te garanderen. De bewoners hadden geen weet van de historische waarde van de schuur en het wolfsdaktypologie.
Geschiedenis
Op de Ferrariskaarten uit 1771 is nog geen bebouwing aanwezig, wat resoneert met het feit dat de Nieuwarenbergpolder pas in 1784 ingepolderd werd. Op de Vandermaelenkaart uit 1846 zien we wél een groep gebouwen die overeenkomen met enkele van de huidige nog bestaande gebouwen. We nemen dus aan dat de schuur dateert van voor 1846.
Uit de inventaris van erfgoed Vlaanderen vernamen we ook dat de bouwwijze van de dakkap wijst op een bouwmethodieken uit de late 18e eeuw.
Materiaal
Verschillende verbouwingsjaren zijn te onderscheiden aan de hand van de structuur. Gekromde en rechte balken tonen de evolutie van de schuur doorheen de jaren. We vermoeden, naar referentie met andere schuren uit dezelfde periode, dat eik en elmhout gebruikt werd.
In een recenter verleden zijn stalen I-liggers toegevoegd. We vinden betonnen vloeren en tussenschoten waar vermoedelijk stallen voor het houden van vee waren.
De muren, die hoogstwaarschijnlijk pas later toegevoegd zijn, bestaan uit baksteen. Het huidige dak bestaat uit eternietplaten.
Zichten
De schuur is in uiterst goede staat, hierdoor zijn er geen specifieke scheuren of spleten waardoor een interessant lichtspel kan ontstaan. De schuur is daarom vrij donker als je er binnen stapt.
Omdat de schuur midden in een erf ligt, omringt door gebouwen, wordt het zicht vanuit de schuur naar de ruimere omgeving zwaar belemmerd.
Biodiversiteit
Omliggende velden worden gebruikt om granen, zaden en peulvrucht te kweken, maar ook voor groenten en sierplanten.
Doorwandeling
Doordat de schuur omringd is door meerdere loodsen, nieuwere schuren en een woning is deze moeilijk te bereiken. Logischerwijs wordt de verharde weg gevolgd omdat dit de enige weg is waar geen gebouwen in de weg zullen staan. Ter plekke viel ons op dat er ook geen andere mogelijkheid is om de schuur te benaderen. De onaantrekkelijke bijgebouwen doen een afbreuk op de schoonheid van de schuur. In theorie kruisen we de schuur via de langse gevel, in praktijk is de langse gevel verbonden met een nieuwe schuur en bied deze dus geen doorgang tot buiten. We zullen ons dus aan de voorziene openingen moeten houden.
Stabiliteit
De schuur is zeker nog stabiel en vertoond op het eerste zicht geen zwakte. Er werden in het nabije verleden grote rode I-liggers aan de structuur toegevoegd, waarschijnlijk om extra steun te bieden tegen spatkrachten en meer indelingsmogelijkheden te kunnen realiseren.
Bouwmethodiek
De schuur is in perfecte staat, doordat hij altijd functioneel is gebleven. Binnen zijn de balken nog intact en is de oorspronkelijke structuur onaangetast. Het gebouw telt zeven traveeën en is afgedekt door een schilddak met een bekleding van golfplaten. De bouwwijze van de dakkap wijst op een bouwtijd vóór circa 1850, misschien in de late 18de eeuw. Het is één van de grootste schuren die we op zo een intacte manier hebben kunnen bezoeken.
Grondonderzoek
Uit bodemonderzoek blijkt dat de schuur zich op een natte lichte zandleembodem bevindt. De grond wordt gebruikt om granen, zaden en peulvrucht te planten, maar ook voor groenten en sierplanten.
Fotogalerij
Mogelijke programma's
Een mogelijkheid tot centrum voor het verkopen en proeven van de lokale streekproducten. Een samenwerking met B&B De Arenberghoeve zou ideaal zijn, ze kunnen optimaal gebruik maken van de schuur aan de overkant van de straat voor hun gasten nog meer te verwennen, en zorgen tegelijkertijd voor het onderhoud en de nieuwe functie.